Ken je dat? Dat je weet en voelt dat je vitaliteit wel een boost zou kunnen gebruiken, maar dat je denkt: geen tijd, doe ik morgen, ik moet eerst nog… (in te vullen met wat je eerst nog moet regelen voordat je iets gezonds kunt doen voor jezelf). Hieronder geef ik je 5 laagdrempelige vitaliteitstips waar je meteen mee kunt beginnen en niks voor hoeft te regelen. En geen extra tijd of geld kosten. Geen smoesjes meer dus.
Tip 1: Ademhaling
We ademen veelal te snel. Een goede frequentie voor je ademhaling is afhankelijk van wat je aan het doen bent. Bij fysieke inspanning adem je sneller. Maar ook als je flink aan het nadenken bent, ga je sneller ademen. Terwijl je dat fysiek gezien dan niet nodig hebt. Als je snel ademt zit er spanning in je lichaam. Zowel lichamelijk als geestelijk verbruik je met een snelle ademhaling een grote hoeveelheid energie. Zittend op een stoel heb je normaal gesproken aan ongeveer 5 tot 7 keer per minuut ademen voldoende. In de praktijk is dit bij de meeste mensen veel meer. Probeer het zelf maar eens uit. Tip om langzamer te gaan ademen: let een paar keer per dag op je ademhaling. Doe bijvoorbeeld de volgende oefening:
Adem in door je neus (adem rustig in, niet te diep, waarbij je je buik lekker laat opbollen)
Adem uit
Pauzeer
Herhaal
Doe dit een paar keer per dag met aandacht. Het kan overal: achter je bureau, op de WC, in de file, in de rij voor de kassa, tijdens het koken, in bed net voor je gaat slapen. Er bestaan ook verschillende gratis apps voor op je telefoon die je kunt gebruiken om een ademhalingsoefening te doen. Erg fijn en handig!
Tip 2: Lunchwandeling
Maak buiten een wandeling tijdens je lunchpauze. Groot effect: je maakt je hoofd leeg, je krijgt buiten een dosis daglicht (goed voor je bioritme) en je zorgt meteen voor beweging. Gewoon een kwartiertje. Langer kan natuurlijk ook, nog beter. Lekker buiten lopen, alleen of met collega's, frisse lucht inademen (tip 1) en genieten van wat je onderweg ziet. Laat je telefoon lekker achter of stop hem diep weg in je jaszak. Je hoofd even helemaal leeg maken zorgt er namelijk voor dat je na je wandeling vele malen productiever bent. Echt. Probeer het maar.
Tip 3: Drink water
Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, gemiddeld voor 70-75%. Water is, na zuurstof, een van de belangrijkste stoffen in ons lichaam en vervult dagelijks vele belangrijke rollen. Water is nodig voor ons bloed, voor het goed functioneren van onze organen, het houdt ons lichaam op temperatuur, transporteert voedingsstoffen en helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water. Uit de kraan dus. Zet een flesje, kan of glas water neer naast je werkplek, dan drink je ongemerkt tussendoor veel water.
Tip 4: Kauw meer en langzamer als je eet
Goed kauwen is belangrijk om je eten goed te kunnen verteren. De spijsvertering begint al met het kauwen, er komen enzymen vrij en onze hersenen worden ingeseind die vervolgens ons spijsverteringsstelsel in paraatheid brengen. Goed kauwen voorkomt darmproblemen en een opgeblazen gevoel. Ook krijgen de hersenen bij goed kauwen de kans om het verzadigingshormoon aan te maken, dat je laat weten of je genoeg gegeten hebt. Met goed kauwen eet je dus niet snel meer dan dat je nodig hebt. Nog een voordeel: ook onze kaken en gebit blijven sterk van goed kauwen. De aanbevolen hoeveelheid per hap is 20 keer. Dat is best veel. Je hoeft niet bij elke hap te gaan tellen, probeer gewoon bij elke hap een paar keer meer te kauwen dan je normaal gesproken deed. Dat scheelt al.
Tip 5: Glimlach
Lachen is gezond, dat weten we. Onderzoek heeft aangetoond dat het ook echt een gelukmaker is. Of die glimlach nu oprecht is of niet, tijdens het glimlachen komen er stofjes vrij in je hersenen die ervoor zorgen dat je je blij gaat voelen. Zelfs als je glimlach geforceerd is. En je stressgevoelens dalen er ook nog eens van. Probeer het zelf maar eens. Het werkt meteen door in je hele lijf. En het wordt er ook een stuk gezelliger op als iedereen om je heen vrolijk kijkt. Keep on smiling!
Comments