top of page
Maaike Kuijpers

Goede verlangens




Morgen is het 1 januari. Een nieuw jaar waar we allemaal naar verlangen, na dit turbulente en heftige jaar vol onverwachte gebeurtenissen. Nog meer dan anders zal dit keer het nieuwe jaar aanvoelen als een nieuwe start vol hopelijk nieuwe kansen en mogelijkheden. En daar horen traditioneel gezien ook goede voornemens bij. Dingen die we niet meer willen. Kilo’s die we kwijt willen. Meer rust. Minder snoepen. Gezonder eten. Meer tijd besteden aan de mensen om ons heen. Meer bewegen. Vaker ontspannen.

Goede voornemens houden we helaas meestal niet lang vol. Uit onderzoek blijkt dat na 1 maand nog slechts 2/3 het volhoudt, na 3 maanden is de helft er al weer mee gestopt en na een jaar heeft slechts 20% zijn goede voornemen door vertaald in een blijvende gedragsverandering.

Waar ligt dat aan? We denken vaak dat dit ligt aan wilskracht. Aan een gebrek aan doorzettingsvermogen. We geven eenvoudigweg op, denken we. Ik denk dat het een laag dieper ligt. Goede voornemens formuleren we meestal wat oppervlakkig. We nemen ons voor om minder te eten. Meer te bewegen. Af te vallen. Meer te ontspannen. Klinkt mooi, maar het zijn hele brede begrippen. En belangrijker: waarom wil je dat? Misschien om je fitter te voelen. Of om een strakker lichaam te krijgen. Ook dat blijft nog steeds aan de oppervlakte. Waarom wil je dat? Wat maakt dat dat belangrijk is voor je? Welk verlangen zit erachter? Probeer het eens verder voor jezelf af te pellen. Wat maakt dat je fitter voelen belangrijk is voor je? Wat is er dan (anders)?

Stel jezelf bij je goede voornemen 5 keer de waarom vraag. Dit is de “5 x waarom”-methode, die helpt om de werkelijke, diepere oorzaak van een probleem of knelpunt te achterhalen. Deze komt uit de Lean-methodiek, en is ook super effectief bij gedragsverandering. Het brengt je bij je diepere verlangens, bij wat je echt het allerbelangrijkste vindt. Mijn eigen diepste verlangen op dit moment is dat ik rust, inspiratie en energie door wil geven. En daarvoor is het op de eerste plaats belangrijk dat ik zorg dat ik dat zelf heb en houd. Dat diepere verlangen maakt dat ik makkelijker de juiste keuzes maak voor mezelf. En het veel natuurlijker vol kan houden, het gaat dan al bijna niet meer over volhouden. Het gaat over leven naar wat jij belangrijk vindt. Eenvoudig jezelf steeds afvragen: draagt iets bij aan dat diepere verlangen, ja of nee?


Probeer het maar eens uit. Vertaal je voornemen door in een verlangen. Dat kun je in je eentje doen, of gezellig samen.


Ik wens je veel inspiratie en hele waardevolle verlangens voor een prachtig 2021.


Comments


bottom of page