We weten het allemaal en ook uit onderzoek blijkt het keer op keer: een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid. Maar toch kan die nachtrust voor de meeste mensen een stuk beter. Hoewel Nederlanders over het algemeen lang genoeg slapen, is 63% van de Nederlanders niet positief over de kwaliteit van slaap. 49% van de Nederlanders heeft moeite met doorslapen en wordt ’s nachts wakker. In de meeste gevallen kunnen mensen zelf iets doen om hun slaap te verbeteren, maar uit slaaponderzoek blijkt dat weinig mensen ook daadwerkelijk maatregelen nemen voor een betere nachtrust.
Waarom is slaap belangrijk?
Genoeg en goede slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor het herstel van je lichaam. In je slaap herstelt je lichaam van de dag en bouwen je lichaam en je hersenen nieuwe energie op voor de volgende dag. Slaap is dus een noodzakelijke onderhoudsbeurt voor je lichaam. Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en voor meer concentratie. Op lange termijn kan goed slapen het risico op o.a. depressie, overgewicht, dementie, beroertes en hartfalen verkleinen.
Hoeveel slaap is genoeg?
Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. De meeste mensen hebben 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht. Hoeveel slaap je nodig hebt wordt bepaald door je genetische aanleg en andere factoren zoals leeftijd, geslacht, gezondheid, en activiteit overdag.
Tips voor een goede nachtrust
Zorg overdag voor voldoende daglicht. Naar buiten dus!
Zorg voor een rustige, donkere, schone en koele slaapkamer met voldoende ventilatie.
Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie weg uit de slaapkamer.
Doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten, zoals lezen of muziek luisteren. Nog beter: ontwikkel een avondritueel. Dat helpt je om je hoofd stil te krijgen en je lichaam klaar te maken voor de nacht.
Beweeg elke dag en sport regelmatig. Kun je meteen lekker naar buiten. Sport alleen niet vlak voor het slapengaan.
Vermijd cafeïne en alcoholhoudende dranken enkele uren voor het slapengaan. Cafeine blijft tot 6 uur in je lichaam. Alcohol zorgt ervoor dat je minder diep slaapt, lagere kwaliteit van slaap dus.
Neem geen zware maaltijden in de uren voor het slapengaan.
Heb je overgewicht? Gewicht verliezen zorgt ook voor verbetering van je nachtrust.
Vermijd dutjes of powernaps overdag.
Probeer iedere dag op dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.
Kalmeer je gedachten door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening vlak voor je gaat slapen. Of mediteer.
Neem regie over je slaap!
Veel Nederlanders willen iets doen om beter te slapen (45%) maar in werkelijkheid ondernemen zij hiervoor geen actie. Geef prioriteit aan je slaap en neem regie! Investeren in je slaap betekent investeren in je vitaliteit. Dus weg met die telefoon en Netflix serie, aan die kaars en muziek, en gun het jezelf om lekker op tijd naar bed te gaan. Slaap lekker!
Meer weten wat slaap voor jouw vitaliteit kan doen of persoonlijk advies over wat voor jou werkt? Neem contact op met maaike@devitaliteitsformule.nl | 06 24211999
Comentarios