top of page
Maaike Kuijpers

Hoe blijf je verbonden met collega’s in deze tijd?

We werken thuis. Collega’s zien we via een scherm, met name in vergaderingen. 1 op 1 contact is er minder, met daarmee ook de chit-chat. Want ook al klinkt dat onbelangrijk, het is de smeerolie voor contact. En daar bovenop zijn we het beeldbellen beu. We worden er overprikkeld en moe van en we missen het echte contact met collega’s.


Vitamine A van aandacht

Hoe hou je nu verbinding in deze tijd? Want inmiddels zijn we helemaal gewend aan online werken, maar hebben we ook geen zin meer in gezellige online pubquizen, bingo’s, of online borrels. Na een dag zoomen of Team-en zijn we wel klaar met het beeldbellen. Maar hoe dan wel? Het gaat bij verbinding vooral om aandacht. Als Vitaloog noem ik dit ook wel de Vitamine A van aandacht. Aandacht is essentieel om verbinding tot stand te brengen. En waarom is dat nu zo belangrijk? Mensen zijn sociale wezens. De universele basisbehoeften van de mens zijn o.a. de behoefte aan sociaal contact, de behoefte aan waardering en de behoefte om ergens bij te horen en van betekenis te zijn. In de huidige tijd is de vervulling van deze behoeften lastiger. We werken thuis, vaak alleen, en het contact dat we hebben is functioneler. De aandacht is daarmee ook functioneler en beperkt zich meer tot de inhoud. Terwijl gesprekken die je anders bij het koffiezetapparaat of wandelgangen voert zijn verdwenen.


Fysiek contact

Naast het sociale aspect speelt bij verbinding ook het fysieke contact een grote rol. Je ziet collega’s niet of zeer weinig fysiek. Beeldbellen lost dit niet helemaal op, hiermee zie je elkaar tweedimensionaal en verlies je veel non-verbale signalen. Lichaamstaal heeft een belangrijke functie in communicatie. Onbewust halen we daar veel informatie uit. Echt elkaar kunnen aankijken, elkaar kunnen aanraken, dat is nu lastig. Bij beeldbellen is elkaar aankijken zelfs onmogelijk: je kijkt voortdurend net langs elkaar heen. Als je al niet alleen naar je eigen hoofd zit te kijken. Want dat doen we stiekem allemaal, toch? Bovendien is bij beeldbellen alles net iets vertraagd in vergelijking met face tot face contact. Anderen reageren net iets later, lachen net iets later lachen om ons grapje. Het blijkt zo te zijn dat we die vertraging onbewust heel irritant vinden, wat verbinding in de weg kan staan.


Hoe dan wel?

Kijk binnen de geldende maatregelen steeds naar wat wel kan. Spreek bijvoorbeeld 1 op 1 met elkaar af. Woont er een collega dichtbij? Spreek af om met elkaar een lunchwandeling te maken en praat meteen even bij. Of spreek met een collega af om een dag samen bij elkaar thuis te werken, op 1,5 meter. Kan het niet fysiek? Ga weg achter het beeldscherm en bel elkaar. Doe oortjes in, ga een stuk wandelen en bel die ene collega die je al lang niet gesproken hebt.


Waarom is die verbinding zo belangrijk voor organisaties?

Gebrek aan erkenning en waardering is de belangrijkste reden waarom medewerkers een organisatie verlaten. Ook zorgt een gebrek aan erkenning en waardering ervoor dat medewerkers vaker ongemotiveerd of passief zijn, of zelfs met burn-out verschijnselen thuis komen te zitten. Verbinding met de organisatie en met collega’s is dus essentieel. Een belangrijke rol ligt bij de leidinggevende. Zorg dat je contact houd met je team, elkaar op zijn tijd ziet, ook met elkaar belt buiten de reguliere overleggen om. Weet wat er bij iemand speelt, waar iemand tegen aan loopt.


Meer weten over dit onderwerp? Op dinsdag 24 november was ik te gast bij Rens de Jong in de uitzending van Werkverkenners van BNR nieuwsradio, samen met Lieneke van Waalwijk van Doorn en Kristian Esser. Luister naar de uitzending via deze link.



 

Wil je hulp bij het verbeteren van de verbinding in jouw team of organisatie? Of wil je zelf handvatten hebben om de verbinding met anderen te maken? Ik help je graag verder met advies, training of coaching. Neem contact op met 0624211999 of maaike@devitaliteitsformule.nl

Comments


bottom of page