top of page
Maaike Kuijpers

Óf werk, óf kinderen

Tips voor thuiswerken met kinderen



Thuiswerken met jonge kinderen. Je eigen werk doen en ook nog eens begeleiden met thuisonderwijs: het gaat niet samen. Niet op hetzelfde moment althans. Het vraagt ongelooflijk veel van ouders, voortdurend schakelen tussen werk, thuisonderwijs en alles wat er nog meer mee samenhangt. Om maar iets te noemen: ruzies oplossen; eindeloos opruimen en schoonmaken; lunch, fruithapjes, mama/papa-ik-heb-honger antwoorden verzorgen; de eindeloze stroom aan vragen die tussendoor komen. Je aandacht is voortdurend versnipperd. Als je niet uitkijkt ben je voortdurend aan het schakelen tussen van alles en nog wat. En dat kost een enorme berg aan energie.


De tip van vandaag is dan ook: doe óf je werk, óf heb aandacht voor je kinderen. Voorkom dat je het tegelijk doet. Probeer het zo te organiseren met je partner of andere hulptroepen om je heen dat je je focus kunt leggen op je werk, of juist op je kinderen.


Want daar gaat het feitelijk om: focus. Focus is gerichte aandacht, en daarmee grip op je aandacht. Een goede focus bespaart tijd en energie en verhoogt je prestatie. Focus geeft rust, overzicht en controle. Zonder focus waai je met alle winden mee, kost alles meer tijd, en het levert meer stress op. Door focus ontstaat het tegenovergestelde: je bent productiever en weerbaar tegen stress. Hoe werkt dat? Als je wordt onderbroken in je werk, hoe onschuldig dat soms misschien ook lijkt, heeft dat een groot effect op je brein. Als je halverwege een taak je aandacht verlegt naar bijvoorbeeld het beantwoorden van een vraag van je kind, worden je hersenen als het ware even in tweeën gesplitst. Een deel van je brein is bezig met het beantwoorden van de vraag, terwijl het andere deel de taak waar je mee bezig was probeert vast te houden. Dat treedt al op bij de kleinste wisseling. Wanneer je vervolgens weer doorgaat met de oorspronkelijke taak gebeurt hetzelfde: een deel van je brein moet nog loskomen van de vraag, terwijl het andere deel probeert te achterhalen waar je ook alweer gebleven was. Hierdoor werken onze hersenen trager en maken we gemiddeld 20% meer fouten. Naast tijd kost het ook veel energie om weer te hervatten waar je mee bezig was. En dat telt gigantisch op wanneer je op een dag voortdurend schakelt. Dat je je moe voelt, of dat je er kriegelig of geïrriteerd van wordt, is dus niet zonder reden. Voorkom dus dat je voortdurend moet wisselen van aandacht. Door te kiezen voor óf je werk óf je kids.


Benieuwd naar meer tips voor t

Comments


bottom of page